Důležité upozornění vodárny

Od února do května 2020 – možné snížení kvality vody.

převzato z: https://www.svas.cz/aktuality/dulezite-upozorneni-vodarny/


V rámci prováděných investičních akcí Středočeského kraje (stavba: II/118 Kladno, rekonstrukce komunikace), Města Kladna a Vodáren Kladno-Mělník dojde v termínu od února do května 2020 ke změně způsobu zásobování pitnou vodou v oblasti Města Kladna, přilehlých měst a obcí: Braškov, Braškov-Valdek, Doksy, Dolany u Kladna, Družec, Horní a Dolní Bezděkov, Kačice, Kamenné Žehrovice, Kyšice, Libušín, Malé Kyšice, Pletený Újezd, Hradečno (Nová Studnice), Tuchlovice (Srby), Unhošť, Unhošť-Nouzov, Unhošť– Hřebenka, Velká Dobrá, Velké a Malé Přítočno.

V současné době jsou město Kladno a dotčené lokality zásobovány z řídícího vodojemu Kožova Hora třemi přívodními řady. V rámci udržitelnosti a zkvalitňování kontinuálních dodávek pitné vody a její kvality dojde v souvislosti s výše uvedenými stavebními akcemi k opravě části jednoho ze zásadních přívodních řadů dimenze DN 700 a k obnově páteřního uzlu v ulici Železničářů v Kladně.

V průběhu výše uvedených investičních akcí může dojít k lokálnímu omezení dodávaného množství vody a změně tlakových poměrů v síti, zejména u výškových budov, a zvýšení rizika poruchových stavů rozvodné sítě. Vzhledem ke složitosti a  strategickému významu nezbytných změn způsobu zásobování pitnou vodou, doporučujeme využívat vodu z veřejné vodovodní sítě pouze pro nezbytné účely. V uvedeném časovém období se konkrétně jedná o omezení napouštění bazénů, zálivku zeleně, apod. Na případné reklamace nedostatků v dodávce vody není možné v tomto období v souladu s §15 zákona o vodovodech a kanalizacích brát zřetel.

Zásahy do vodovodu mohou vést ke krátkodobým změnám senzorických vlastností vody, které však nemají vliv na mikrobiologickou nezávadnost dodávané pitné vody. Tato skutečnost byla již v dřívější době laboratorně v obdobných situacích ověřena. Vliv na vizuální parametry jakosti vody se dají očekávat zejména při manipulacích a změnách proudění vody v potrubí, po ustálení toku vody již změny nebudou znatelné. Vzhledem k nutným omezením bude však systém zásobení vodou citlivější po celou dobu oprav.

Za způsobené nepříjemnosti a komplikace se předem omlouváme. Informace o plánovaných opravách naleznou zákazníci na webových stránkách www.svas.cz v sekci Plánované výluky. V případě dotazů ke kvalitě pitné vody se mohou zákazníci obracet na informační linku 840 121 121.